BANGLADESHI UNIQUE CHICKEN ROAST/মুরগির রোস্ট By All Thing 2020





Biye barir chicken roast

"Biye barir chicken roast”, meaning chicken roast served at wedding, is a specialty that is omnipresent and the most sought after menu item in Bangladeshi weddings. In Bangladesh, chicken roast is a very popular item to prepare and serve during weddings, Eid and other exclusive occasions. Bangladeshi chicken roast is yet another Mughlai dish with creamy rich flavor coming from the use of yogurt, onion and some nutty ingredients. It’s best served with parathas, Naans or special pilaf rice.


Traditional Bangladeshi style roast chicken, or Bangladeshi Chicken Roast as it is mostly called, is a traditional special occasion chicken recipe that is very different from the chicken roast recipes in the Western countries. The traditional chicken roast is rich in flavor from using spices like nutmeg, mace, and cardamom. Most often, ghee is used to prepare the dish and it always heightens the flavor. It’s my daughter’s favorite and mine too.


Ingredients:

Chicken legs 6 pcs

Salt ½ tsp

Lime juice ½ tsp

Red chili ½ tsp

Ginger paste ½ tsp

Cooking oil 6 tbsp

Butter 2 tbsp

Bay leaves 2 pcs

Cinnamon 1 stick

Cardamom 5 pcs

Onion 1 cup, sliced

Salt 1 tsp

Onion paste 4 tbsp

Garlic paste 1 tbsp

Ginger paste 1 tbsp

Red chili 1 tsp

Plain yogurt 4 tbsp

Alu Bukhara 3 pcs

Raisins 8-10 pcs

Kewra water 1 tsp

Rose water 1 tsp

Water 1 cup

Fried onions ½ cup

Alomond paste 3 tbsp

Poppy seed paste 1 tsp

Garama masala 2 tbsp + ¼ tsp of mace

White pepper ½ tsp

Cream ½ cup

Powdered milk 2 tbsp

Ghee 1 tbsp

Green chili 5-6 pcs

Sugar 1 tbsp


Instructions:

1. Slit chicken pieces in between using a knife. Then rub with salt , lime juice, red chili and ginger paste.


2.  Heat oil in a deep bottom pan and fry the chicken legs for 2-3 min


3. Remove chicken legs from the oil and add butter .


4. Add bay leaves, cinnamon and cardamom. 


5. Then add onion slice and saute until light brown . Add onion paste, garlic paste, ginger paste and salt and fry until raw smell disappears.


6. Add red chili , plain yogurt, alu Bukhara , raisins , kewra water, rose water and cook for 3-4 min.


7. Bring the chickens to the pan and fry for 10 min over medium heat. 




8. Add fried onions, almond paste, poppy seed paste and water and mix well.


9. Add garam masala and mace powder and cook for another 2-3 min.


10. Once the chicken cooked properly , add cream , powdered milk (using it instead of mawa) , ghee , green chili, lime juice ,sugar and mix well.


11. Serve this Roast hot with your choice of  rice .


মুরগির রোস্ট

"মুরগির রোস্ট", যার অর্থ বিবাহে পরিবেশন করা মুরগির রোস্ট, এটি একটি বিশেষত্ব যা সর্বজনগ্রাহী এবং বাংলাদেশী বিবাহগুলিতে সর্বাধিক সন্ধান করা মেনু আইটেম। বাংলাদেশে, মুরগির রোস্ট বিবাহ, এবং অন্যান্য বিশেষ অনুষ্ঠানের সময় প্রস্তুত ও পরিবেশনের জন্য একটি খুব জনপ্রিয় আইটেম। দই, পেঁয়াজ এবং কিছু বাদামের উপাদান ব্যবহার করে ক্রিমযুক্ত সমৃদ্ধ গন্ধযুক্ত বাংলাদেশি মুরগির রোস্ট।


উপকরণ:

মুরগির পা 6 পিস

লবন ½ চামচ

লেবুর রস ½ চামচ

লাল মরিচ-চামচ

আদা পেস্ট ½ চামচ

রান্না তেল 6 চামচ

মাখন 2 চামচ

বে পাতা 2 পিস

দারুচিনি 1 লাঠি

এলাচ 5 পিস

পেঁয়াজ 1 কাপ, কাটা

পেঁয়াজ পেস্ট 4 চামচ

রসুনের পেস্ট 1 টেবিল চামচ

আদা পেস্ট 1 চামচ

লাল মরিচ 1 চামচ

সাধারণ দই 4 চামচ

আলু বুখারা 3 পিসি

কিসমিস 8-10 পিসি

কেওড়া জল 1 চামচ

গোলাপ জল 1 চামচ

জল 1 কাপ

ভাজা/বেরেস্তা পেঁয়াজ ½ কাপ

বাদাম পেস্ট 3 চামচ

পোস্ত দানা পেস্ট ১ চামচ

গরম মশলা ২ টেবিল চামচ

সাদা গোল মরিচ ½ চামচ

ক্রিম ½ কাপ

গুঁড়ো দুধ 2 চা চামচ

ঘি 1 চা চামচ

কাচা মরিচ 5-6 পিস

চিনি 1 চামচ


নির্দেশাবলী:

1. ছুরি ব্যবহারের মাঝে মুরগির টুকরো টুকরো করে ফেলুন। তারপরে নুন, লেবুর রস, লাল মরিচ এবং আদা পেস্ট দিয়ে ঘষুন এবং মেখে নিন।


2. একটি প্যানে তেল গরম করুন এবং মুরগির পিস গুলোকে 2-3 মিনিটের জন্য ভাজুন


৩. তেল থেকে মুরগির পাগুলি সরান এবং মাখন যোগ করুন।


৪. তেজপাতা, দারুচিনি এবং এলাচ যোগ করুন।


৫. তারপরে পেঁয়াজ কুচি করে হালকা বাদামি হওয়া পর্যন্ত কষান পেঁয়াজ পেস্ট, রসুনের পেস্ট, আদা পেস্ট এবং লবণ যোগ করুন এবং কাঁচা গন্ধ যাওয়া পর্যন্ত ভাজুন। লাল মরিচ, প্লেইন দই, আলু বুখারা, কিশমিশ, কেওড়া জল, গোলাপজল মিশিয়ে 3-4 মিনিট রান্না করুন।


7. মুরগিগুলিকে প্যানে আনুন এবং মাঝারি আঁচে 10 মিনিটের জন্য কশান।


৮. ভাজা পেঁয়াজ, বাদামের পেস্ট, পোস্ত বীজের পেস্ট এবং পানি দিন এবং ভালভাবে মেশান।


9. গরম মশলা এবংজয়ত্রীর গুঁড়ো যোগ করুন এবং আরও 2-3 মিনিট জন্য রান্না করুন।


১০. মুরগি ঠিক মতো রান্না হয়ে গেলে ক্রিম, গুঁড়ো দুধ (মাওয়ার পরিবর্তে এটি ব্যবহার করুন), ঘি, কাচা মরিচ, লেবুর রস, চিনি দিয়ে ভাল করে মিশিয়ে নিন।


১১. আপনার পছন্দ মতো ভাতের সাথে এই রোস্টটি পরিবেশন করুন।


Comments