Chinese Fride Rice Easy/সহজ Chinese ফ্রাইড রাইস রেসিপি by All Thing 2020

 



Fried Rice:

Fried Rice is basically a Chinese dish. However, Fried Rice is cooked in different ways in different countries of the world with a little modification. There are many types of fried rice, such as vegetable fried rice, egg fried rice, chicken fried rice, mixed fried rice, etc.

 

Following the fried rice recipe that I will share in today's recipe, you can make three types of fried rice, eggs, meat and veg. Let's take a look at what ingredients are needed to cook Fried Reich and how to make it without delay.


Ingredients to make fried rice:

500 grams (polaw) rice

Two eggs

Cut 3-4 onions a little thicker

Choped Ginger 1 teaspoon

1 teaspoon of crushed garlic

A variety of vegetables (cauliflower, french beans, barberry, carrots, peas, capsicum, beets, etc.) Cut the vegetables into cubes or lengthwise and

 1 teaspoon of whole cumin for frying

 Salt to taste

Like the amount of cooking oil

Cut raw chilli into 3 to 4 chilli slices.



How to cook Fried Rice- How to cook Fried Rice:

See step by step making process of Bengali fried rice recipe–


First, wash the rice well with basmati rice and cook it neatly. Remember that the rice should not be too soft or too hard. Then the taste will be bad.

In another bowl, dip all the vegetables in boiling hot water for two minutes so that the vegetables become soft. Now place them in a separate container so that there is no water in the vegetables.


Now fry the eggs in a pan or frying pan. Once the eggs are fried, set them aside.


Then lightly fry the chopped vegetables in the pan with the same amount of oil.


Now fry the cumin seeds in oil in a pan and stir for one to two minutes. Then add onion, garlic, ginger and sliced ​​chilli and fry. When the onion turns light red, add finely chopped rice, fried eggs and vegetables and mix well. Shake for three to four minutes and then lower.


Remember not to put water in it at all, but everything will go away and the taste will be bad.

Fried Reich is ready. Now mix it with soy sauce and pickled tomato sauce and it will be more tasty.

If you want to cook fried rice with meat, cut the meat into small pieces before cooking. After that, just fry the pieces of meat without the broth when you fry the rice. I like to eat it with fried rice, fish fry or chops or cutlets.



 সহজ Chinese ফ্রাইড রাইস রেসিপি

ফ্রায়েড  রাইচ মূলত একটি চাইনিজ খাবার। তবে Fried Rice পৃথিবীর বিভিন্ন দেশে একটু মডিফায়েড করে বিভিন্ন ভাবে রান্না করা হয়। ফ্রাইড রাইস অনেক প্রকারের হয় যেমন, Vegetable fried rice, এগ ফ্রাইড রাইস, Chicken fried rice, মিক্স ফ্রাইড রাইস ইত্যাদি।


আজকের রেসিপিতে আমি যে ফ্রাইড রাইস রেসিপিটি শেয়ার করব এটি ফলো করলে আপনি ডিম্, মাংস এবং ভেজ তিন প্রকার ফ্রাইড রাইচ তৈরি করতে পারবেন। চলুন দেরি না করে দেখে নেওয়া যাক ফ্রায়েড  রাইচ রান্না করতে কিকি উপকরণের দরকার হয় ও কিভাবে তৈরী করতে হয়।


রন্ধন প্রণালী : 

Ingredients to Make fried rice-ফ্রাইড রাইস  বানানোর উপকরণ :

ফ্রায়েড রাইচ বানাতে যে উপকরণ গুলি লাগবে তা হল –


চাল ৫০০ গ্রাম

ডিম দুটি

৩-৪ টি পেঁয়াজ একটু মোটা করে কাটা

 আঁদা কুচি ১  চা চামচ

রসুন কুচি ১ চা চামচ

রকমারি সবজি (ফুলকপি, ফ্রেঞ্জবিন, বরবটি , গাজর, মটরশুঁটি, ক্যাপসিকাম, বিট ইত্যাদি। সব্জিগুলি কিউব আকারে বা লম্বা করে কাটুন এবং

 ফোড়ন দেওয়ার জন্য আস্ত জিরা ১ চা চামচ

 নুন স্বাদমত

রান্নার তেল পরিমান মত

কাঁচা লঙ্কা ৩ থেকে ৪ টি , লঙ্কা স্লাইস আকারে কেটে নিন।

আরো পড়ুন –


ফ্রায়েড রাইচ প্রস্তুত প্রণালী :

প্রথমে বাসমতি চাল নিয়ে ভালোকরে ধুয়ে ঝরঝরে করে ভাত রান্না করুন। মনে রাখবেন ভাত যেন বেশি নরম বা বেশি শক্ত না হয়। তাহলে স্বাদ  খারাপ হয়ে যাবে।

অপর একটি পাত্রে ফুটন্ত গরম জলে সমস্ত সব্জি দু মিনিট ডুবিয়ে তুলে নিন যাতে সব্জিগুলি নরম হয়ে যায়। এবার এগুলি আলাদা পাত্রে এমন ভাবে রাখুন যাতে সব্জিতে কোন জল না থাকে।


এবার একটি কড়াই বা ফ্রাইং প্যানে ডিম্ ঝুরঝুরে করে ভেজে নিন। ডিম্  ভাজা হয়ে গেলে আলাদা করে রেখে দিন।


এরপর কড়াইতে পরিমান মত তেল দিয়ে কেটে রাখা সবজি গুলি হালকা ভেজে তুলে নিন।


এবার কড়াইতে তেল নিয়ে প্রথমে জিরা ফোড়ণ দিয়ে এক থেকে দু মিনিট নাড়ুন। তারপর পেঁয়াজ , রসুন কুচি, আদা কুঁচি ও  স্লাইস করে রাখা  লঙ্কা যোগ করে ভাজুন। পেঁয়াজ হালকা লাল হয়ে গেলে ওরমধ্যে ঝরঝরে  ভাত, ভেজে রাখা ডিম ও সব্জি যোগ করে ভালোকরে মিক্স করুন। তিন থেকে চার মিনিট নাড়িয়ে তারপর নামিয়ে নিন।


মনে রাখবেন ওর মধ্যে জল একদম দেবেন না তাহলে কিন্তু সবকিছু ঘেটে যাবে এবং স্বাদও খারাপ হয়ে যাবে।


ফ্রাইড রাইচ তৈরি হয়ে গেছে এবার এটি সয়া সস এবং ঝাল টমেটোর সস দিয়ে মিক্স করে নিলে আরো টেস্টি হয়ে যাবে।


যদি মাংস দিয়ে ফ্রাইড রাইস রান্না করতে চান তাহলে আগে থেকে মাংস ছোট ছোট টুকরো করে কেটে রান্না করে নেবেন। তার পর ঝোল ছাড়া শুধু মাংসের টুকরোগুলি ভাত যখন ফ্রাই করবেন তখন ওর মধ্যে যোগ করে দেবেন। ফ্রাইড রাইস ,মাছের ফ্রাই বা চপ কিংবা কাটলেট দিয়ে খেতে খুব ভালোলাগে।



If you like this post please share this your favorite person.

Comments