Foods that can cause headaches/মাথাব্যথার কারণ হতে পারে যেসব খাবার/pain of food/headaches problem by food By All Thing 2020



 In addition to lack of sleep, loud noises and stress, eating habits can also cause headaches.


A report published on a food and nutrition website lists some foods that cause headaches.


Alcohol: Sulfate is used in alcoholic beverages which is one of the causes of headaches. Moreover, even though there is no sulfate in the drink, alcohol consumption causes dehydration in the body. This can lead to headaches.

Soda or cola: Artificial sugars are associated with headaches, weakness and even memory loss. So many people get headaches after drinking soda or cola type drinks.


Kiard meat: Meat dried with salt. Such as- sausage or bacon. Such meat-based food companies use nitrates for long-term preservation. Which when mixed with blood can create headaches. And due to having more salt, dehydration is created in the body. It can also cause headaches.


Soy sauce: High in sodium which causes dehydration. And even the slightest dehydration can cause headaches.


Banana: Although it is a healthy food, it can often cause headaches.


Cheese: Old cheese contains tyramine which constricts and dilates blood vessels. Which can lead to headaches.

Chewing gum: Prolonged chewing habits can cause frequent headaches in many cases. Many studies have shown that contractions of the head or neck muscles cause headaches.


The above foods are presumed in the context of the prevailing notion in medicine that they are likely to cause headaches. However, if you have frequent headaches, you must consult a doctor.



মাথাব্যথার কারণ হতে পারে যেসব খাবার


ঘুমের অভাব, উচ্চ শব্দ ও মানসিক চাপ ছাড়াও খাদ্যাভ্যাসের কারণেও মাথাব্যথা হতে পারে।


খাদ্য ও পুষ্টি-বিষয়ক একটি ওয়েবসাইটে প্রকাশিত প্রতিবেদন থেকে মাথাব্যথা সৃষ্টি করে এমন কয়েকটি খাবার সম্পর্কে জানানো হল।


অ্যালকোহল: অ্যালকোহল সমৃদ্ধ পানীয়তে সালফেট ব্যবহার করা হয় যা মাথাব্যথা হওয়ার অন্যতম কারণ। তাছাড়া পানীয়তে সালফেট না থাকলেও অ্যালকোহল সেবন শরীরে পানি শূন্যতা সৃষ্টি করে। ফলে মাথাব্যথার সমস্যা দেখা দিতে পারে।


সোডা বা কোলা: কৃত্রিম শর্করা মাথাব্যথা, দুর্বলতা এমনকি স্মৃতি হ্রাসের সঙ্গে সম্পর্কিত। তাই অনেকেরই সোডা বা কোলা ধরনের পানীয় পানের পরে মাথাব্যথার সমস্যা দেখা দেয়।


কিয়র্ড মিট: অর্থাৎ লবণ দিয়ে শুকানো মাংস। যেমন- সসেজ বা বেকন। বেশিদিন সংরক্ষণ করা জন্য এই ধরনের মাংস-জাতীয় খাবার প্রস্তুতকারী প্রতিষ্ঠানগুলো নাইট্রেইট ব্যবহার করে। যা রক্তের সঙ্গে মিশে মাথাব্যথা তৈরি করতে পারে। আর বেশি লবণ থাকার কারণে শরীরে পানিশূন্যতা তৈরি হয়। সেটার ফলেও মাথাব্যথা হতে পারে।   


সয়া সস: উচ্চ সোডিয়াম সমৃদ্ধ যা পানিশূন্যতা সৃষ্টি করে। আর শরীরে সামান্যতম পানি শূন্যতাও মাথাব্যথার কারণ হতে পারে।


কলা: স্বাস্থ্যকর খাবার হলেও এটা অনেক সময় মাথাব্যথার কারণ হতে পারে।


পনির: পুরানো পনিরে টায়রামিন থাকে যা রক্তনালী সংকুচিত ও প্রসারিত করে। যা থেকে মাথাব্যথা হতে পারে।


চুইংগাম: বেশিক্ষণ চাবানোর অভ্যাসের কারণে অনেক ক্ষেত্রে ঘন ঘন মাথা ব্যথা হতে পারে। অনেক গবেষণায় দেখা গেছে, মাথা বা ঘাড়ের পেশির সংকোচনের ফলে মাথাব্যথা হয়ে থাকে।


উপরের খাবারগুলো চিকিৎসাবিজ্ঞানে প্রচলিত ধারণার প্রেক্ষিতে আন্দাজ করে নেওয়া হয় যে, এসব থেকে মাথাব্যথা হওয়ার সম্ভাবনা থাকে। তবে ঘন ঘন মাথাব্যথায় আক্রান্ত হলে অবশ্যেই চিকিৎসকের পরামর্শ নেওয়া উচিত।




Comments